Het broedproces

De meeste Nederlanders eten weleens kip, maar waar komt dit heerlijke stukje vlees nou eigenlijk vandaan? Bij Kuikenbroederij Munsterhuis komt het kuiken uit het ei, maar voor het zover is, vindt er bij ons eerst een nauwkeurig proces plaats. Allereerst worden de broedeieren opgehaald bij vermeerderingsbedrijven. Daar legt de kip haar ei. Eenmaal bij ons aangekomen, worden de eieren overgeschoven in speciale voorbroedkarren waarna ze worden ontsmet.

Vervolgens worden de broedkarren in een voorbroedmachine geplaatst. De eieren zullen hier 18 dagen verblijven en worden elk uur gekeerd om het broedproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Na het voorbroedproces worden de bevruchte eieren van de onbevruchte eieren gescheiden en overgelegd in speciale uitkomstbakken. Vervolgens worden de uitkomstbakken in uitkomstmachines geplaatst.  De voorbroedmachines en uitkomstmachines zijn volledig computergestuurd. Een constante temperatuur, de hoeveelheid verse lucht, het CO2 gehalte en de luchtvochtigheid spelen allemaal een belangrijke rol om het proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het hele broedproces wordt door onze mensen en ons smartcenter 24/7 gecontroleerd en bewaakt.

 

 

 

Naast het conventionele broedproces, werken wij sinds eind 2017 ook met een aantal uitkomst kasten van Pas Reform. Deze early feeding system, smart start genoemd, is de afgelopen maanden bij ons in de praktijk geproefd en  doorontwikkeld worden. smart start werkt met een voer- gel mengsel, deze is op basis van het Natural Deep Eutectic Solvents (NADES) principes samen gesteld. Om de kuikens nog extra te stimuleren, is in de uitkomst kast een speciale LED programma geïnstalleerd.